Kommunen bør ikke drive det nye plejehjem for social udsatte

Mette Skautrup, byrådsmedlem i Aarhus Kommune

Aarhus Kommune vil bruge 4,7 millioner kr. til anlæg af et nyt plejehjem til social udsatte ældre, men tovholder og initiativtager til projektet, Mette Skautrup, mener ikke, at der skal bygges nyt, eller at kommunen skal stå for driften af plejehjemmet.

Af Thea Wehrsdorf

Hvad skal der blive af mig, når jeg bliver gammel? Det er et spørgsmål, de fleste af os studser over fra tid til anden, men som vi let og elegant kan udsætte besvarelsen af uden nogen særlig bekymring.

Det gælder dog ikke for social udsatte borgere som hjemløse og stofmisbrugere. De bekymrer sig i langt højere grad om bolig og pleje i alderdommen, end resten af befolkningen. Der er nemlig ikke noget sted for deres særlige behov, når de bliver gamle.

Det mener byrådsmedlem for Konservative, Mette Skautrup. Hun har i flere år kæmpet for at få sit initiativ om et plejehjem for social udsatte ældre igennem, og nu bliver den drøm snart til virkelighed.

I 2024 skal det stå klar til at modtage 10 ældre. Det blev afgjort ved kommunens budgetforhandlinger i maj, og her besluttede man også, at der skulle afsættes 4,7 millioner kroner til at bygge nyt for.

Det er dog unødvendigt ifølge Mette Skautrup, da denne målgruppe ikke vil trives i pæne, kliniske lokaler, men har brug for både omgivelser og pleje, der matcher deres behov.

”Kirkens Korshær eller Røde Kors ville være væsentligt bedre til at drive det, end kommunen vil. De er meget bedre til at møde mennesker, hvor de er. Desuden har denne her gruppe borgere aldrig haft tillid til systemet,” forklarer Mette Skautrup.

I stedet foreslår hun, at projektet startes op i lokaler, der allerede eksisterer, og som i forvejen er tilknyttet organisationerne.

Det er Jakob Søgaard Clausen fra Dansk Folkeparti til dels enig i, men tror godt det kan lade sig gøre alligevel.

”​Det vil være meget godt, hvis nogle af civilsamfundsorganisationerne kommer til at stå for opgaven. Kommunen kan sikkert også løse opgaven, men så skal det være socialområdet og ikke ældreområdet, ordningen skal ligge under. Jeg tror, at medarbejderne på socialområdet har de bedste forudsætninger for at skabe et godt tilbud,” siger Jakob Søgaard Clausen.

Mette Skautrup mener dog ikke, at kommunen kender sine borgere godt nok til at drive plejehjemmet.

Det uddyber Mette Skautrup i dette korte interview:

Mette Skautrup forklarer, hvorfor hun mener, civilsamfundsorganisationers er mest egnede til at drive et plejehjem for social udsatte borgere.

Hvem, der kommer til at drive plejehjemmet, og om der skal bygges nye lokaler til formålet, bliver afgjort i foråret 2022.